Hivenravinteet

Hivenravinteet ovat kasveille tärkeitä!

Sadon suuruus ja laatu nousee jos maa, pääravinteiden lisäksi, sisältää riittävästi hivenravinteita.

Kupari (Cu)

Kuparin puute alentaa satoa jo lievänä, vaikka oireita ei näkyisikään. Kuparin puute näkyy lehtien vaalenemisena. Lehtien kärjet kellastuvat ja kiertyvät. Kuparin puutetta esiintyy useimmiten karkeilla kivennäismailla ja turvemailla. Kuivina vuosina oireet tulevat herkimmin esiin.

Eläimet tarvitsevat kuparia energia-aineenvaihduntaan. Näkyvimpiä oireita kuparin puutoksesta ovat erilaiset lisääntymishäiriöt. Kuparin puute voi aiheuttaa myös anemiaa, luuston heikkoutta ja karvan kasvuhäiriöitä.

Mangaani (Mn)

Mangaanin puute ilmenee mailla, joiden pH on korkea (>6,5). Puute ilmenee ensin nuorissa lehdissä. Lehtiin ilmestyy pitkittäisiä, ruskeita tai harmahtavia laikkuja tai pieniä keltaisia laikkuja. Lievissä tapauksissa kasvusto näyttää vain normaalia vaaleammalta.

Sinkki (Zn)

Sinkin puute aiheuttaa kasvien ja lehtien kasvun hidastumista. Puutetta esiintyy herkimmin keveillä hiekkamailla, turvemailla ja raskailla savimailla. Maan korkea fosforitaso heikentää sinkin hyväksikäyttöä.

Sinkki vaikuttaa lähes kaikkiin elintoimintoihin. Sinkin puute eläimillä aiheuttaa ruokahalun ja kasvun heikkenemistä sekä erilaisia ihovaurioita. Sinkin puute voi heikentää myös hedelmällisyyttä.

Boori (B)

Booria tarvitaan solukkojen ja kudoksien rakentumiseen. Boorin puutos näkyy kasvupisteiden tuhoutumisena. Kukkien kehittyminen estyy ja kasvien varret saattavat vioittua. Juurissa ja mukuloissa saattaa olla rosoutumia, halkeamia ja onteloita. Juurikkaiden ja ristikukkaisten boorin tarve on suurempi kuin viljojen. Boori sitoutuu vaikealiukoiseen muotoon jos maan pH on korkea.

Rikki (S)

Rikki on osana tietyissä aminohapoissa jotka muodostavat valkuaisaineita. Rikki vaikuttaa vehnän leivontaominaisuuksiin sekä kasvien öljy- ja entsyymipitoisuuksiin. Rikki parantaa kasvien makua ja aromeja. Rikin puute aiheuttaa kasvuston vaalenemisen. Puutos näkyy ensin nuorissa kasvinosissa. Perunalla rikin puute nostaa vesipitoisuutta ja laskee perunan tärkkelyspitoisuutta.

Natrium (Na)

Natriumia tarvitaan etenkin nautakarjan hyvinvointiin. Natrium lisää rehun maittavuutta ja nautojen maidontuotantoa.

Natrium parantaa sokerin saantia juurikkaista.